Isnin, 17 April 2017

FORMULA KRIM MANDIAN

Antara krim mandian yang popular di pasaran.

Gel atau krim mandian, juga dikenali sebagai peralatan mandian, dan biasanya disebut sabun cecair, digunakan untuk membersihkan badan. Hampir semua gel mandi perdagangan mempunyai bau menyenangkan dan tidak mengandungi apa-apa minyak saponified, bukan menjadi produk petroleum.

Krim mandian biasanya diletakkan dalam botol pancuran / peralatan mandian adalah sejenis bahan emulsi air dan pencuci asas dengan wangian istimewa digunakan sebagai agen pembersihan kulit di bilik mandi atau mandi. Ia mempunyai kelebihan kimia lebih sabun kerana ia adalah lebih ringan pada pembersihan dan kurang merengsa kulit, melembut dan tidak meninggalkan sisa mineral pada kulit atau dalam tab mandi selepas penggunaan.


Sesetengah jenama popular kini termasuk Dunhill, Palmolive, Axe (juga dikenali sebagai Lynx di UK & Ireland), Molton Brown, Radox, Nivea, Johnson, Senses, Adidas, Umbro, Old Spice, Imperial Laethers dan sebagainya.

Gel mandi adalah didapati dalam pelbagai warna dan aroma. Hampir semua gel mandi di pasaran hari ini adalah pH-seimbang. Sesetengah gel mandi adalah herba-diselitkan, dan beberapa menawarkan faedah aromatherapeutic.

Gel mandi untuk lelaki mungkin mengandungi menthol bahan, yang memberikan sensasi penyejukan dan memberikan kesegaran pada kulit, dan gel mandi banyak untuk maskulin juga direka khusus dapat digunakan pada rambut dan badan dan dengan itu lebih mudah digunakan.


Gel pancuran mengandungi bes surfaktan ringan daripada syampu dan di samping menjadi pH-mesra kepada kulit, sekurang-kurangnya mengandungi agen pendingin yang lembut dalam formula. Ini bermakna gel mandi juga boleh bertindak sebagai pengganti yang berkesan dan boleh diterima untuk syampu, walaupun mereka tidak dilabelkan sebagai rambut dan badan basuh. Mencuci rambut dengan gel mandian harus memberi kira-kira keputusan yang sama seperti menggunakan syampu pelembab.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan